Kevesen tudnak arról, hogy van Kardoskúton egy ház, ahol megállt az idő. A régmúlt éveket idéző bútorok, használati tárgyak Bodrogi József több éves gyűjtésének köszönhetően foglalták el helyüket a Béke utcai Oncsa házban, amely már közel 80 esztendős.

Mezőgazdasági eszközöktől egészen a régi, pusztai ember hálószobájának berendezési tárgyaiig minden megtalálható a múzeumban. Bodrogi József pedig kivételes szenvedéllyel mesél minden egyes darabról. Hiszen azoknak egytől egyig történetük, lelkük van. És nem is akármilyen történetük.

A kardoskúti Oncsa ház 1942-ben épült. Bodrogi József elmondása szerint, az országban 1940-től összesen 12 ezer ilyen ingatlan épült, melyeket szigorú megkötések mellett foglalhattak el sokgyermekes nagycsaládok. A ház Bodrogi József szüleié volt. Teljes felújításon esett át az épület, így jöhetett létre falai között az 1900-as évek elejét bemutató múzeum, melynek egyik célja az, hogy több látogató érkezzen a településre. Bodrogi József elmondta, a kiállított tárgyak szinte mindegyike lom volt, melyekre nem kevés pénzt és időt áldozott, hogy újra régi fényükben tündököljenek.

Talán ezt is élvezné

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük